18 lokakuuta 2013

SÄMPYLÖITÄ

Tein tänään sämpylöitä, koska löysin kaapista melkein kokonaisen paketin ruisjauhoja, ja ne jäis muuten käyttämättä. Laitoin taikinaan ruisjauhojen lisäksi myös sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja, koska sämpyläjauhot tuo mun mielest kivaa makua siihen vehnäjauhojen lisäksi.
Aattelin jakaa nyt teille tän mun käyttämän ohjeen :--)


1. Laita uuni lämpenemään 225C. Kerää seuraavat ainekset pöydälle valmiiksi:

1 l vettä
100g tuorehiivaa/2 pss kuivahiivaa
2 ½ rkl suolaa
2 rkl sokeria/hunajaa/siirappia
1 dl öljyä/juoksevaa margariinia
tarpeeksi jauhoja




2. Palastele tuorehiiva leivontakulhoon ja lisää suola sekaan. Hetken päästä suola muuttaa hiivan nesteeksi, ja näin hiivan liuottaminen veteen on helpompaa. Laita samalla myös kylmä vesi kattilaan lämpiämään ja varo ettei se kuumu liikaa. Lisää kädenlämpöinen vesi tuorehiivan ja suolan joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja (esim. muutama desi) ja lisää kättä lämpimämpään veteen samalla vispilällä sekoittaen. Muista lisätä myös suola.


3. Lisää veden, hiivan ja suolan joukkoon sokeri. Ala lisäämään jauhoja taikinaan samalla vispilällä sekoittaen. Sekoita vispilällä taikinaan niin kauan kuin on mahdollista, ja kun vispilällä ei enään pysty sekoittamaan taikinaa, jatka sekoittamista kädellä. Lisää öljy tai juokseva margariini taikinaan alustuksen loppuvaiheessa. Öljyä käyttämällä saat sämpylöistäsi pehmeämpiä sisältä, ja näin ne ovat myös terveellisempiä :)!


4. Vaivaa taikinaa kunnolla, ja tee siitä kiinteä pallo leivontakulhon pohjalle. Taikina on valmista sitten, kun se irtoaa helposti käsistä ja kulhon reunoista. Mitä löysempi taikina, sen paremmat sämpylät. Taikinan pitää kuitenkin olla helposti leivottavaa. Taputtele hieman jauhoja taikinan päälle ja jätä se liinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi, eli n. 30min ajaksi. (anteeksi huono kuva)


5. Kun taikina on noussut tarpeeksi, kaada se jauhotetulle pöydälle ja ala leipomaan siitä sämpylöitä. Jos haluat saada mahdollisimman samankokoisia sämpylöitä, helpoin tapa leipoa on ehkä tämä: 
Ota taikinasta n. 1/4 ja kaulitse siitä parin/kolmen sentin paksuinen levy, riippuen siitä, kuinka paksuja sämpylöitä haluat. Ota juomalasi ja ala painelemaan sillä taikinasta sämpylöitä piparkakkumuotin tapaan. 


6. Asettele sämpylät tarpeeksi kauas toisistaan ja anna kohota liinan alla. Kun sämpylät ovat kohonneet tarpeeksi, vedä terävällä veitsellä viilto sämpylöiden päälle, jotta ne eivät halkeaisi niin pahasti reunasta. Voitele vielä vedellä ja laita uunin keskitasolle paistumaan n. 15 minuutiksi. Jos haluat sämpylöihisi vielä rapeamman kuoren, heitä paistoajan puolessa välissä juomalasillinen vettä uunin pohjalle. Vesi höyrystyy ja sämpylät saavat näin rapean kuoren jäähtyessään. Älä kuitenkaan peitä sämpylöitä liinalla kun ne tulevat uunista,  koska silloin rapea kuori pehmenee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti